top of page

Vi gratulerer Magnus Johnsen Frivoll med tildelingen av Signe Howells feltarbeidstipend 2022

Signe Howell-stipendet deles ut for siste gang i Ă„r, og i Ă„r fikk Magnus Johnsen Frivoll tildelt 12.800 kroner som bidrag til hans feltarbeidprosjekt "Aesthetics, Care and Nurturing: How is ‘Nature’ Negotiated Through Processes of Domestication in Japan?”

Som med sÄ mye annet har Covid-19 gjort det vanskelig for masterstudenter Ä fÄ gjennomfÞrt feltarbeidene sine som planlagt. OgsÄ Magnus opplevde uventede hindringer da japanske myndigheter utsatte gjenÄpningen av landet, men vi krysser fingrene for at Magnus fÄr muligheten til Ä gjennomfÞre feltarbeidet fysisk om ikke sÄ lenge.

 

Stipendkomiteen bestod av Bente Sundsvold (UiT) og Sissel Egden (OsloMet) og begrunnelsen deres for tildelingen kan leses her:


Dette planlagte studiet stĂ„r godt forankret i formĂ„let som Signe Howell-stipendiet har: «et klassiske sosialantropologiske feltstudier utenfor den” vestlige” verden.»

Årets kandidat skal gjennomfĂžre et lengre feltarbeid i Japan. Studiet retter seg mot klassisk japansk naturfilosofi og hvordan ideer om natur og «wilderness» manifesteres i tradisjonell domestiseringspraksiser som japanske hager, bonsai dyrking, og i fiskeoppdrett for estetiske formĂ„l. Studiet skriver seg inn i bĂ„de klassisk antropologiske temaer med fokus pĂ„ dikotomiene menneske-natur, natur-kultur, og forholdet mellom epistemoligi- ontologi, samtidig som det omfatter nyere, pĂ„gĂ„ende kunnskapsproduksjon om relasjoner menneske-natur og interdisiplinĂŠre tilnĂŠrminger knyttet til klima, miljĂž og bĂŠrekraft. Disse sammenkoblingene mellom de klassiske antropologiske temaer, og aktuelle, globale problemomrĂ„der, gjĂžr dette prosjektet til en svĂŠrt interessant studie i antropologisk sammenheng.


Masterstudentens bakgrunn for Ä utfÞre studiet er ogsÄ solid. Utover sosialantropologiske emner, har han kjennskap til naturvitenskaplige fag, noe som kan vÊre en ressurs for Ä utforske fler-disiplinÊre tilnÊrminger. I tillegg besitter han universitetsstudier i japansk, noe som stryker et av de andre formelle kravene: «Feltarbeidet skal utfÞres som et mikrostudie i et samfunn der studenten kan fordype seg i befolkningens dagligliv og benytte deltagende observasjon. Det vil si at studenten mÄ bosette seg i samfunnet og strebe etter Ä leve som befolkningen og delta i deres gjÞremÄl.»


I tillegg har han jevnt over gode, til svÊrt gode karakterer pÄ eksamener avlagt ved universitetet. Siden studenten ogsÄ har knyttet kontakter til aktuelle miljÞer i Japan, bÄde av akademisk og praktisk art, stryker dette studiets gjennomfÞrbarhet. Samlet gir et sÊrs godt utgangspunkt for gjennomfÞrbarheten av det planlagte studiet.


NAF Þnsker ogsÄ Ä gi stor takk til Signe Howell for stipendordningen som har stÞttet masterstudenter i en Ärrekke med klassiske sosialantropologiske feltarbeid utenfor den "vestlige" verden.




bottom of page