top of page
Image by Kevin Hendersen

Antropodden og videoer

Antro-podden er en ansamling ulike podcaster hvor vi inviterer antropologer fra nord til sør til en hyggelig samtale om deres fagfelt. Målet er å formidle antropologi i et digitalt format som gjør det lettvint for folk å oppdatere seg på aktuelle prosjekter i en travel hverdag. Om du ønsker å ha Antropodden på øret så er vi tilgjengelige på Spotify, Youtube og Soundcloud. 

Ny antropodd ute:

Sorg med Unni Wikan

Sorg er tabu. I denne episoden av Antro-podden har professor emerita (UiO) Unni Wikan og Elisabeth Fosseli Olsen en diskusjon om døden og sorg. Både hvor forskjellig sorg kan manifestere seg hos individet, og hva det kan gjøre med de rundt oss. Unni leier oss også gjennom en ikonisk antropologisk oppdagelsesreise i hennes karriere, i det som bare kan beskrives som en "master class" i antropologisk kunnskapsdannelse.

Tidligere antropodder:

Det digitale mennesket med Lene Pettersen

Vi snakker om digitalisering med positive fortegn, men er det noen uintenderte konsekvenser av denne utviklingen? Denne gangen forteller Lene Pettersen, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, om hvordan vi kan produsere teknologi som ivaretar møter mellom mennesker.

Stemmen mot strømmen med Unni Wikan

Hva er det som fører en ung kvinne til antropologien? Hvilke valg er det denne unge forskeren foretar seg som former veien hennes videre i akademia? Og hva skjer når hennes stemme går i mot normen blant sine fagfeller? I denne eksklusive episoden forteller Unni historier fra hennes første møte med antropologi, og sin lange erfaring og de unike perspektivene hun har tilegnet seg.

Hvem skal forvalte samfunnets fortellinger? med Brit Kramvig

Hvordan skaper vi fortellinger om andre? Denne gangen har vi med oss professor Britt Kramvig (UiT). Britt deler med oss hvordan hun fant kjærligheten for antropologi. Hun forteller også om hvordan å samhandle med informanter, heller enn å bare skrive om dem.

Hva gjør pandemien med oss? 
med Thomas Hylland Eriksen

Kan korona-tiden forstås som en langsom læringsprosess? Hva gjør pandemien med oss som mennesker og som samfunn? I denne episoden snakker UiO professor Thomas Hylland Eriksen om hva som har skjedd med oss siden mars 2020. Han forteller også om antropologisk kunnskapsdannelse.

Typisk norsk med Runar Døving

Hva er typisk norsk? I denne episoden tar Runar Døving et oppgjør med diverse aspekter ved norsk kultur, som for eksempel betydningen av kålrot og fisk ved middagsbordet, grensehandel, og arveoppgjør. Med glimt i øyet gir Runar noe innsikt i hva det er som gjør at vi i Norge ser på oss selv som selvstendige og uavhengige, og påpeker at vi kanskje er mer avhengige av våre sosiale sikkerhetsnett enn det vi tror. Runar forteller også om hvordan det er å gjøre feltarbeid i Norge.

I krig og ledelse med Tone Danielsen

Hvordan er det å gjøre feltarbeid i marinejegerkommandoen? Og hva kan vi lære av de når det gjelder innovasjon og lederskap i arbeidsplassen? I denne episoden foretell Tone Danielsen om sin lange forskning i Forsvaret.

Feltarbeid i stillehavet, mannskulter, og korona-krisen med Thorgeir Kolshus

Hvordan påvirkes et relativt liten øysamfunn av pandemien? Hva kan vi lære av de i forhold til beredskap og samhold? I denne episoden forteller Thorgeir Kolshus om hvordan Vanuatu håndterer krise-situasjoner. I tillegg, forteller Thorgeir om sitt feltarbeid i stillehavet, samt hva han tenker om antropologiens fremtid i Norge.

Korona, hytteforbudet og endring
med Marianne Lien

Hva betyr hytte for nordmenn? og hvorfor var hytteforbudet så innmari polariserende? I første episode sitter Elisabeth i hagen til UiO professor Marianne Lien for å ta en prat om hytteforbudet og endring i lys av koronavirus-pandemien.

bottom of page